Kajak-kenu

„Ha az edzéseken mindent megteszek, élesben is jól tudok majd teljesíteni.”

Szinte tökéletes szezont zárt 2023-ban Varga Ádám. Olimpiai ezüstérmes kajakosunk májusban két világkupa győzelemmel indított, majd a krakkói Európa Játékokon megszerezte felnőtt pályafutása első Európa-bajnoki címét K-1 500 méteren. A duisburgi kvótaszerző világbajnokságon nagy csatában ezüstérmes lett K-1 1000 méteren, amivel kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi párizsi játékokra.

Világkupa győzelmek, első felnőtt Európa-bajnoki cím, első felnőtt világbajnoki érem és olimpiai kvóta. Fantasztikus évet tudhat maga mögött az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám, aki saját magát is meglepte ezzel az eredménysorral.

„Az egész év nagyon jól sikerült, sokkal jobban, mint vártam. 

A világkupa versenyeken, és az Európa Játékokon éreztem, hogy jó formában vagyok, ami az eredményeken is látszott. A világbajnokságon is jól tudtam menni, örülök a második helynek, de így utólag lehet másképp csináltam volna. Azt az előnyt, amit a korábbi versenyeken meg tudtam tartani végig, a vb-n behozták rajtam. Az elsődleges cél a kvóta volt, ezt pedig sikerült megszerezni.”

„Ha az edzéseken mindent megteszek, élesben is jól tudok majd teljesíteni.”

 

A KSI klasszisa hozzátette, utóbbi miatt nem aggódott, hiszen előre tudta, hogy kikkel kell szembeszállnia.

„Nem volt nagyobb nyomás, mint bármelyik másik versenyen, hiszen szinte mindenhol ugyanaz volt a mezőny korábban, sőt talán még lehet nem is volt olyan sűrű. A döntővel együtt már szinte biztos volt a kvóta, valamit nagyon-nagyon rosszul kellett volna csinálnom, hogy azt ne sikerüljön megszerezni.”

Férfi kajakban már sikerült megszerezni mind a hat kvótát Párizsra, így nyugodtan lehet jövőre tervezni. Olimpiai ezüstérmesünk elsősorban természetesen a királyszámra fog fókuszálni, azonban a páros lehetőségét sem veti el.

„Biztos, hogy az ezer egyes lesz mindenek fölött, de emellett szeretnék majd párost is indulni a válogatókon. 

Bármi történhet jövőre, ha egyesben nem jutok ki a nemzetközi versenyekre, akkor ott van a páros is. Azt vettem észre, hogy ha jó a csapathajó, akkor jó az egyesem is, persze ha nagyon sokat megyek párosban, akkor nehezebb átkapcsolni egyesre. Így meg kell találni az aranyközéputat a kettő között.”

„Ha az edzéseken mindent megteszek, élesben is jól tudok majd teljesíteni.”

 

Ádám K-1 1000 méteren rajthoz állt a világbajnokságot követő párizsi Előolimpián is, ahol Kopasz Bálint mögött lett ezüstérmes. A verseny elsődleges célja volt, hogy a sportolók megismerjék az olimpiai pályát, a körülményeket, illetve a szállást. A 24 éves kajakos egy-két apróságtól eltekintve elégedetten tért haza.

„A pályával nem volt semmi baj, a hajótárolás és egy-két dolog még nem volt jól kialakítva. A pálya hosszúnak tűnik, mert nincs a háttérben semmilyen épület, amihez mérni lehet. Kicsit nyitottabb a vízfelület, ami miatt várható, hogy szeles lesz, de ez még előnyömre is válhat.”

Tokió olimpiai ezüstérmese nem gondol még sokat Párizsra, de elszántan és motiváltan készül a soron következő ötkarikás játékokra.

„Nem gondolok sokat még az olimpiára, nagyon sok idő van addig és van bőven elvégzendő feladat. Másrészt úgy gondolom, hogy ez csak pluszban stresszelne, nagyon jól sikerült az idei év, és visszamenőleg néhány évre is jól látszik, hogy szépen lépkedek előre. Ha az edzéseken mindent megteszek, élesben is jól tudok majd teljesíteni.”

„Ha az edzéseken mindent megteszek, élesben is jól tudok majd teljesíteni.”

 

Az élsport mellett, egyetemi tanulmányai is meghatározzák Varga Ádám hétköznapjait, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizika szakos hallgatója.

„Ilyenkor ősszel bátrabban veszek fel tárgyakat, jövő tavasszal szerintem csak egy-kettőt fogok, de nem szeretnék passziváltatni. Pozitív dologként élem meg, hiszen, ha az egész nap csak a kajak-kenuval foglalkoznék, akkor lehet sok lenne egy idő után és a kajakon túl ez a másik hobbi számomra.” - zárta gondolatait Varga Ádám.

 

Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség -  https://kajakkenusport.hu/cikk/ha-az-edzeseken-mindent-megteszek-elesben-is-jol-tudok-majd-teljesiteni?fbclid=IwAR3wDQvcNe38D3Z8Yi2mupTurK_qiMq62R2g3PwrrUesvCC2q1PGMb0s9Ho  

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.